jormamoll

Uusi Tuntematon sotilas?

Ei.

Edvin Laineen teos toi hyvin esiin Linnan kokemukset ja sodan kauhut. Se riittää. Mitä sanoisi Väinö Linna itse nyt, jos eläisi? Onko kysytty hänen lapsiltaan. Mitä he sanovat?

Mollberg jo viihteellisti ja ylidramatisoi sodan.

Onko varmasti paras ajatus valmistaa sotafilmi Suomen 100- vuotisjuhliin?  Kaikki kunnia sankarivainajille, Väinö Linnalle ja sodan käyneille miehille ja naisille .

Rauhasta kansakunta on saanut nauttia itsenäisyyden aikana yli 90 vuotta. Sotaa on ollut vain vajaat 10 vuotta. Rauha on säilynyt työtä tekemällä ja elämällä sovussa naapureiden kanssa.

Eikö ole samalla aika vaihtaa sotilasparaatit kulkueiksi, joissa on sairaanhoitajia, sosiaalityöntekijöitä, poliiseja, lääkäreitä, palomiehiä, lastentarhanopettajia….

Ei kait sotilaallinen ylpeys saa olla esteenä?

Suomen näkyvyys maailmanlaajuisesti olisi 100- prosenttisesti varma. Naapurikin hyväksyisi sen. Muutosvastarinta on huono asia. Aletaan juhlia rauhan jatkumista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (45 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Vanhoina aikoina vappuparaatithan olivat tällaisia. Kuriositeettina mainittakoon, että DDR:ssä FKK-toverit eli nudistit marssivat ilman vaatteita.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#1

Sinä tiedät ihmisten peloista ja niiden synnystä.

Tulee päivittäin selailtua muutamaa kymmentä tv- kanavaa eri puolilta maailmaa. Sotilasparaateja on joka ilta, etelä- Amerikasta, keski- Aasiasta, lähi- idästä…. Katsojia on siis satoja miljoonia, lapsia myös.

Tuodaanko näin koteihin enemmän turvallisuuden tunnetta ja rauhaa, vai sodan pelkoa?

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Erkki Tuomiojan peace-rintamerkin kiillosta ja neuvostopartisaanien vodkanhuuruisista rauhanmarsseista Karjalan rintaman muisteluineen ja Gangutin-palauttajien nuordesanttiaktiivisuudesta ja viimeaikaisista hävittäjäkähinöistä ja valehyökkäysuhitteluista tulee väistämättä mieleen, että nyt olisi laajapohjaista tilausta paitsi Ydinaseeton Pohjola -mielenosoituksille myös poikkisivistykselliselle Itämeri - rauhanmeri 2017 -projektille, ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/215481-i...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Kukas muuten tekisi uuden version Edvin Laineen Luottamus-elokuvasta? Dosentti Bäckman? Roolijakoehdotuksia?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Onhan Tuntematon Sotilas sen verran merkittävä kulttuuriteos suomalaisille, että sen pohjalta voi hyvin tehdä nykytekniikalla paremman version kuin alkuperäinen oli. Mollbergin Tuntematon Sotilas oli jo selkeästi paremmin toteutettu. Se oli värifilmi ja näyttelijäsuoritukset olivat uskottavampia kuin teatterimaisen näyttelijäkoulutuksen saaneilla 50-luvun näyttelijäkaartin jäsenillä. Lisäksi näyttelijät olivat oikeamman ikäisiä nuoria pojan koltiaisia kun taas Laineen Tuntematttomassa he ovat osin "vanhoja ukkoja".

Käsikirjoituksen kohdalla Laineen Tuntematttomasta on jätetty pois joitakin oleellisia kokonaisuuksia ja kohtauksia, jotka sisältyivät Mollbergin versioon. Esimerkiksi everstiluutnantti Karjulaa, joka ampui sotamies Viirilän, ei esiinny lainkaan Laineen elokuvassa. Ei myöskään vanhaa itäkarjalaisukkoa Prääsän hylätyssä talossa eikä käsikirjoitukseen ollut otettu mukaan mitään sellaista, jota ei alkuperäisessä kirjassa ollut dialogina esitetty, vaan muunlaisena kuvaelmana. Mollbergin filmisssä nämäkin on hoidettu, mistä johtuen jotkut kritisoivat, ettei vuoropuhelu noudata alkuperäistä kirjaa yhtä tarkkaan kuin Laineen versio.

Mutta toki suomalaisille se ensimmäinen tulee aina olemaan ainoa "aito" versio.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Mollbergin "Tuntemattomasta" sanottiin että se on lavaste- ja räjähdysaine- eksperttien "Tuntematon."

Jäi mieleen kun aikoinaan poistuimme katsomasta Mollbergin versiota, niin sodan käynyt mies vieressä tokaisi, että sieltä kukaan olisi selviytynyt, jos se tuollaista olisi ollut.

Minulle riittäisivät jo tehdyt. Rahat voisi laittaa parempaan kohteeseen.

Mika Korhonen

Juu, ehkä se on ikäpolvikysymys, mutta itsekin pidän Mollen versiosta enemmän, nimenomaan realistisemman näyttelijätyön vuoksi. Poikkeuksena Rokka, joka oli alkuperäisessä luonnollisen rempseä ja sanavalmis. Paavo Liski ei minusta samaan pystynyt. Saas nähdä miten hieman jäyhän oloisesta Eero Ahosta saadaan leivottua supliikki karjalainen.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Uusi elokuva tehdään Sotaromaanista, eli ei Tuntemattomasta. Tämä ei ole saivartelua, sillä Sotaromaani on vielä sodanvastaisempi sekä yleissävyltään ja realistisuudeltaan tiukempi teos kuin kustannustoimittajan siloittelema Tuntematon sotilas.

Kaikki nämä elokuvat ovat eri aikakausien lapsia.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#4

Ahaa... no tuo nyt vähän puolustaisi uutta versiota.

Mutta kuitenkin on mahdollista että rahanansanita on melkoisessa roolissa.

Viihteellisyyden vaara vaanii myös. Otsikoita tämänpäiväisestä Hesarista:

"- Kuka sanoo ”Khihihi” Tuntemattomassa – kokeile tunnistatko henkilöt heidän repliikeistään

- Ketkä näyttelisivät naisten Tuntemattomassa?

- Hevonen, silakka, lude ja 30 muuta eläinlajia, jotka mainitaan Tuntemattomassa sotilaassa."

Nykyään asia kuin asia karnevalisoidaan.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Toimittaja Ilkka Malmberg on tunnetusti aivan hurahtanut Tuntemattomaan. Hänellä taitaa olla myös sellainen asema toimituksessa, että pöllötkin juttuideat päästetään läpi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Mikäli uuden version pohjana on Sotaromaani, tulemme saamaan ainakin dialogiltaan täysin uuden Tuntemattoman sotilaan.

Jokainen Sotaromaania ja Tuntematonta sotilasta keskenään verrannut lukija voi todeta hersyvän murrereplikoinnin puuttumisen alkuperäisestä versiosta. Kustantaja kun käytti Linnan kirjoittamien repliikkien muuttamiseen useita suomen eri murteiden erityisasiantuntijoita. Tästä perustavanlaatuisesta muutoksesta Linna itse pian tykkänään vaikeni, kun huomasi kansan rakastuneen murteisiin.

Mielenkiintoista on nähdä, miten ohjaaja saa Sotaromaanin kaikkitietävän kirjailijan pitkät, monotoniset ja ennen kaikkea ärsyttävän jälkiviisaat ajatelmat sopimaan elokuvan poljentoon. Ilmeisesti elokuva tuleekin tarvitsemaan kertojan, joka opettavaisella ja hieman toruvalla äänellä lukee meille katsojille tieteen akateemikko Väinö Linnan totuuden jatkosodasta.

P.S. Väinö Linna itse siirtyi jo asemasotavaiheessa kotirintamalle kouluttajaksi, mikä selittää sekä kirjan että siitä tehtyjen elokuvien loppuvaiheiden sekavat ja totuudenvastaiset kuvaukset Suomen onnistuessa torjumaan Saksan avulla Neuvostoliiton suurhyökkäyksen kesällä 1944.

Käyttäjän nurmenmarkku kuva
Markku Nurmi

Olen ihan samaa mieltä Jorman kanssa. 100-vuotisjuhliinsa Suomi ei kaipaa sotafilmiä, vaan katsetta eteen päin.

PS. Pieni tarkennus: Suomi on ollut sodassa vain pikkuisen alle 5 vuotta olemassaoloajastaan.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

" Pieni tarkennus: Suomi on ollut sodassa vain pikkuisen alle 5 vuotta olemassaoloajastaan."

Pieni lisätarkennus: Suomi oli sisällissodassa neuvostolaismielisiä/vallankumouksellisia kapinallisia vastaan vuonna 1918, ja Suuri isänmaallinen puolustussotammekin oli pidempi kuin usein luullaan: Suomineito oli lain mukaisessa sotatilassa yhtäjaksoisesti marraskuusta 1939 syyskuuhun 1947 (eli Pariisin rauhansopimukseen asti, jolloin myös menetimme virallisesti Viipurin läänin ja Petsamon ym. maahantunkeutujavenäläisten ryöstämät alueet Neuvostoliitolle) - ks. tarkemmin http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/kulttuur...

Käyttäjän nurmenmarkku kuva
Markku Nurmi

Veikko taitaa olla niitä laillisuusmiehiä, kun laskee sodaksi myös 27.4.1945 ja syyskuun 1947 välisen ajan. Jos tuolloin vielä olisi kaatunut suomalaisia sotilaita, aika voisi mielestäni olla sotaa.

Tietääkseni sotatoimissa ei niin käynyt. Talvisota kesti legendan mukaan 100 päivää (= n. 3 kk 10 päivää) ja jatkosota ynnä Lapin sota 3 vuotta ja 10 kuukautta.

Veikon tarkoittama sisällissota kesti virallisten dokumenttien mukaan vain runsaan kolme ja puoli kuukautta.

Ei tuosta kaikesta yhteensä tule täyttä viittä vuottakaan.

Tärkeintä niin omassa, kuin blogistinkin kommentissa oli se, että 100-vuotiasta Suomea ei ole aihetta juhlia taas kerran vain sotiin hirttäytymällä.

Katse eteenpäin!

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #20

Kyllä se muuten talvisodan ja jatkosodan välinen aika oli ainakin jonkinasteista sota-aikaa niin Suomen kansalle kuin hallitukselle kuin Neuvostoliitonkin. Naapurille ihan aktiivistakin sotaa, sehän miehitti Baltian maat 1940 samalla kun sopimuksen mukaan Saksa Tanskan ja Norjan. Maailmansodan eka siviilien massamurha taisi tapahtua myös tuohon aikaan kun Itä-Puolan neuvostoliittolaisen miehitysalueen puolalaisvankeja niskalauottiin Katynissa 1940, ja sinnehän suunniteltiin suomalaisten joukkohautaa myös.

Talvi- ja jatkosodan välisen ajan Suomessa oli satojatuhansia laittomia neuvostoliittolaisia miehittäjiä Viipurin läänissä ja Hangossa - arvaa olivatko rauhaantoimia suunnittelemassa? Eivät ne vahingossa siviililentokone Kalevaakaan ampuneet Suomenlahdella Viroa miehittäessään kesällä 1940.

Käyttäjän JarmoLintala kuva
Jarmo Lintala

Nykynäyttelijöissä kovin monessa on helpon pintahömpän esittäjän leima.Siitä on hankala rakentaa mennen ajan kuvia.Joku tässä tökkii....enin osa valituista esittäjistä on näemmä edes sotaväkeä käymättömiä, kosketus aiheeseen on kaukainen joka tavalla.Kaikkiaan, ikonin maalaus on vaikeaa.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Kukas muuten tekisi uuden version Edvin Laineen Luottamus-elokuvasta? Dosentti Bäckman? Roolijakoehdotuksia?

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Uudesta Tuntemattomasta ollaan näköjään tekemässä komediaa roolituksista päätellen. Jos ideana on luoda sodan ja sotakokemusten pohjalta pasifistista sanomaa Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi, olisi aihepiiristä takuulla löytynyt puhuttelevampia ja paremmin tähän aikaan istuvia aiheita ko. teemasta kuin rakentaa 3. versiota Väinö Linnan tekstistä. Täysin hukkaan heitettyä rahaa. Kuten eräs tuotantoneuvoja on todennut "Kuka nyt enää sotaelokuvia haluaa katsoa"...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei pidä aliarvioida koomikkona esiintyneiden näyttelijöiden ammattitaitoa heittäytyä erilaisiin rooleihin.

Mollbergin Tuntemattomassa esitti Hietasta Pirkka-Pekka Petelius, joka oli 80-luvulla hyvinkin Aku Hirviniemen kaltainen komiikkahahmo. Mutta Hietasen roolin hän veti esimerkillisesti. Hirviniemen faija oli sitä paitsi upseeri, kersanttina ollessaan oma alokaskouluttajani ja häntä pidettiin hyvin v-mäisenä tyyppinä. Pahin rumbasijamme.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Koomikko on ominaisuus - ei taito. Hirviniemi on erinomainen koomikko.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

Jos Renny Harlin tai Markus Selin haluaisivat tehdä uuden version, niin siitä vaan. Omilla rahoilla ja omaan tahtiin.

Mutta se, että tulevalla versiolla on iso julkinen rahoitus ja sen tekeminen liittyy Suomen 100-vuotisjuhliin, on tässä ajassa käsittämätöntä.

Kun filmiä tehtaileva taiteilijajoukko varmaankin yleisesti ottaen on valmis syyttämään persuja impivaaralaisuudella ja menneisyyteen käpertymisestä, niin on kysyttävä, mitä tämä on muuta kuin juuri sitä?

Eikö kellään ole kanttia tehdä sitä o i k e a a ja odotettua, vielä tekemätöntä Linnan trilogian kolmatta osaa? Linna sen varmaan tekisi, mutta hän kirjoittelee jo vähän eri orkesterille.

Eli kun 'Täällä Pohjantähden Alla' käsitteli kansakunnan itsenäistymisen alkutaipaleen käänteitä ja toinen osa, 'Tuntematon' Suomen sodanaikaisia kohtalonhetkiä, niin missä on se kolmas?

Kolmas osa kertoo sodanjälkeisen tarinan. Ainesta löytyisi hyvinvointiyhteiskunnan rakentamisesta, YYA-Suomesta, perheen roolin muutoksesta, suurten ikäluokkien tarinasta, Nokia-Suomesta, maastamuutosta Ruotsiin, maaseudun tyhjenemisestä, kansainvälistymisestä, urheilu-Suomesta, jne. Ei muuta kuin yksiin kansiin ja sitten valkokankaalle!

Mutta ei - me tehdään "uusi" Tuntematon! Surkeaa, surkeaa, surkeaa!!!

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ehkäpä oleellisin tarina mikä pitää kansakuntaa yhdessä ja siitä tehdään uusintavedos.. varma epäonnistuminen tiedossa.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Uusintatuntemattomat turhia, koska niitä en enää alaikäisenä pääse katsomaan.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Muuten. Noissa homo-ja rauhanparaateissa tulee mieleen eturiviin työnnetyt lapset. Hitlerin ja Stalininkin suutelemat, politiikkansa hyväksikäytetyt.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Totta, rauhaa ja rakkautta mie oisin halunu. Eikä mithän romanttista parisuherakkautta, vaan rakkautta, vihan vastakohtana. Minusta on hämmentävvää ja surullista, että tehhään Tuntematon taas, vaikkonki tärkeä aihe ja hieno kirja ja tehty hienoja elokuvia, mutta nyttois suomalaiset tarvinheet ihan muuta.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Minusta on tarpeetonta tehdä Tuntemattomasta uusi versio - eri mieltä saa toki olla. Edwin Laineen versio oli puutteineenkin aidompi kuin seuraava. Arvattavasti kolmas yritys on jo jotakin aivan muuta kuin Väinö Linnan sotaa kuvaava kertomus.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Edvin Laineen, aikansa filmin ohjausta ja dramatisointia ja muutakaan henkilöineen ei kukaan pysty ylittämään. Isäni totesi- totta kuin tosi voi olla. Siksi nämä jälkilypsyt ovat turhia.

Toiselta alueelta; ei kukaan pysty ylittämään Charles Chaplinin tuotantoa eikä kukaan "ohukaista ja paksukaista", Stan Laurelia ja Oliwer Hardya, joidenka karisma elää edelleen. Eikä Alfred Hitchcokia.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Kauppalehdessä 12.4. toimittaja Senja Larsen kirjoittaa:

"Suomi jaksaa edelleen kerran vuodessa kokoontua Tuntemattoman sotilaan ääreen murehtimaan ja seuraamaan kateellisena, kun vaikuttajakerho kättelee toisiaan presidentinlinnassa. Sellainen maa elää menneisyydessä ja herrauskon vallassa, eikä tulevaisuuden uskon voimalla."

Mitään tylsempää ei ole kuin tehdä uusi Tuntematon sotilas.

Armeijassa joutui väkisin tuijottamaan kyseistä kuvaa, sen jälkeen on televisio pysynyt visusti kiinni ja tulee pysymään.

Käyttäjän IlkkaPnknen kuva
Ilkka Pönkänen

Suomessa elokuvanteko ei ole luvanvaraista liiketoimintaa. Elokuvia voi tehdä vaikkapa majavan pesänrakennuspuuhista tai Suomen armeijan konekiväärikomppaniasta Karjalan laulumailla.

Kovasti ihmetyttää kuinka visionäärit tietävät jo etukäteen kuinka äärettömän huono leffa tästä tulee.

Eiköhän anneta elokuvatuottajalle, ohjaajalle, näyttelijöille ja koko työryhmälle työrauha ja arvioidaan lopputulos syksyllä 2017: a) käymällä katsomassa leffa, b) yhtymällä haukkujien tai kehujien kuoroon katsomatta leffaa tai c) lähtien omista poliittisista ja yleisinhimillisistä mielipiteistä ja periaatteista katsomatta leffaa.

Käyttäjän nurmenmarkku kuva
Markku Nurmi

Ainakin minua asiassa eniten riepoo - ei niinkään se, saako komatta Tuntematonta tehdä - vaan se, että elokuvan ensi-iltapäiväksi on päätetty 6.12.2017!
Luulisi sitä taiteilijoiden osaavan tehdä jotain uutta ja tulevaisuuteen suuntautuvaakin?

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Täysin toista mieltä. Laineen Tuntematon sotilas oli teatraalinen ja viihteellinen (!), kun Mollbergin oli realistinen ja nimenomaisesti ei viihteellinen. En ymmärrä ollenkaan, mistä blogisti oikein puhuu.

Laineen Tuntematon vastasi hyvin tuon ajan käsitykseen hurraa-isänmaallisesta sodasta, jossa Suomi oikeastaan (!) voitti Neuvostoliiton. Hävinneen osapuolen sankaritarinaksi Laineen leffa sopi erinomaisesti, koska se jatkoi sitä virallistettua historiankirjoittelua ja sodan glorifiointia. Laineen versio on kaukana Linnan alkuperäisteoksen hengestä, sen sijaan Mollbrgin on paljon lähempänä sen sodanvastaista sanomaa.

Toivon mukaan Louhimies onnistuu Mollbergiakin paremmin häivyttämään Linnan teoksen ympärille rakennetun pompöösin paatoksen. Lupaavalta kuulostaa se, että uusi elokuva noudattaa Sotaromaania, sensuroimatonta Tuntematonta.

Kyllä tämä ihan hyvin voidaan tehdä, jos se tehdään hyvin ja (toisin kuin Laineen versio) alkuperäisteosta oikealla tavalla kunnioittaen. Eihän tämä elokuva ainoa itsenäsyysjuhlavuoden tuotos ole, kuten jotkut tuntuvat ajattelevan.

Sodan raakalaismaisuudesta ja turhuudesta pitää jatkuvasti muistuttaa, eikä juhlistaa ja haikailla sitä, kuten tapana on. Sotatraumat on edelleenkin käsittelemättä Suomessa, niin toisen maailmansodan kuin sisällissodan ajoilta, ja siksi niistä vaikeneminen vain yllyttää uusiin sotiin, kuten natokiimaisten russofoobikkojen puheista voi päätellä.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Aku Hirviniemi muuntautumiskykyisenä voisi näytellä kaikki roolit.

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Se Mollbergin Luottamus on varmaan suomalaisen elokuvan uskomattomimpia tekeleitä. Meidät pakotettiin koulussa Turussa katsomaan se. Yhtä kaikki Kassilan Vodkaa, Komissaari Palmu menee samaan kastiin mutta Kassila sentään osoitti myöhemmin katumusta.

Faija ja mökkinaapurin mies olivat Tuntemattoman JR 8:ssa vänskinä ja luutnantteina. En tiedä mikä oli syy että olivat jotenkin nihkeitä leffalle. Kyllä sitä katsottiin vuosittain mutta kommenttien kera. Sanoi vaan ettei sodassa kaikki kuole.

Se mikä on aika karseeta on leffan vuosikymmeniä jatkunut vaikutus suomalaiseen johtamiskulttuuriin.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Luottamus oli Edvin Laineen ja Viktor Tregubovitsin suomalais-neuvostoliittolainen yhteiselokuva. Mollbergilla ei ollut sen kanssa tekemistä.

Se on totta että Suomessa katsotaan mahdolliseksi vain Lammion ja Koskelan tapa johtaa.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Joko olisi aika herätä katsomaan eteenpäin menneen maailman aggressiomalleihin tuijottamisen sijaan! Satavuotista itsenäisyyttään pian juhliva Suomineitokin voisi hylätä vanhat kaavat nykyisellään uhkakuvia luovassa ja lietsovassa retoriikassaan. 'Ohjusjärjestelmiltä ja uhitteluhävittäjiltä suojautumisen tarpeesta' kirjoitellaan vielä 2000-luvulla otsikkotasollakin jopa näin sotaisasti: "Venäjän sotilaallinen rannikkovarustelu on Suomelle ja Baltialle kova haaste".

Sitten vielä suunnitellaan Sotaromaanin kolmatta filmatisointia, vaikka Edvin Laineen upeastia rauhanfilosofisesta Luottamus-elokuvasta ei ole tehty vielä toistakaan versiota. Kulttuuripiirit ja Sberbankin E. Aho hoi! Eikö rahoitusta todella löydy? - https://fi.wikipedia.org/wiki/Luottamus_%28elokuva%29

- Rauha eliniäksemme on nykynuorison mielestä kuitenkin taattu Suomen lähialueella uusin aseettomin keinoin ja vain omaan henkiseen rauhantaistelutahtoomme luottaen! - Perustelut:
1. Ex-ulkoministeri E. Tuomiojalla on edelleen kirkas peace-merkki rinnassaan, mikä voisi muuten olla melkoinenkin meriitti seuraavaa hallitusta koottaessa paitsi nuorison edustuksen myös naapurimaidemme perinteisiä lujia rauhansuhteita ja YK:n seuraavan pääsihteerin suomalaisen mallin mukaista maamiinattomuuttakin ajatellen
2. Agit-Prop laulaa hyvinsäilyneessä taltioinnissa yhä nuorekkaasti: ITÄMERI, RAUHAN MERI - ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/215576-r...
3. Jo ennen teini-idoli Palefacen mahdollista mukaantuloa rauhannuorisokampanjaan uusi Itämeri - rauhanmeri 2017 -projekti jatkaa edeltäjänsä retrohengessä tulokseltaan taattua maailmanrauhantyötä ilman puolueellisuuden ja liittoutumisen peikkoa!

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Lapin sodassa 1944-45 Suomi varmisti itsenäisyytensä, kun suomalaisten ei tarvinnut turvautua Neuvostoliiton asevoimiin saksalaisten ajamisessa pois maasta.

Epäonnistumisen myötä seurauksena olisi ollut Neuvostoliiton "apu" ja varma Suomen miehitys.

Missä viipyy realistinen elokuva Lapin sodasta, kirjoja toki löytyy ?

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Ei Lapin sodasta ehkä pääosin mutta jatkosodasta Lapissa on Antti Jokisen Kätilö. Se ei todellakaan ole ihan läheskään realistinen, mutta teknisesti ja muutenkin kovin laadukas, ja siinä muuten PP Peteliuskin esittää välistä lähes vakavaa roolia hemmetin hyvin - https://fi.wikipedia.org/wiki/K%C3%A4til%C3%B6_%28...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Saksalaiset olisivat vetäytyneet Lapista omia aikojaan, kun siitä oli periaatteessa jo Suomen sodanjohdon kanssa sovittu. Tämä ei käynyt Neuvostoliitolle, vaan se nimenomaan vaati, että Suomi ryhtyy aseelliseen sotaan saksalaisjoukkoja vastaan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Osa Lapista oli pitkään neuvostojoukkojen miehittämänä. Miehitys oli määrällisesti ja alueellisesti vähäpätöinen, mutta poliittisesti merkittävä.

Viimeiset neuvostojoukot poistuivat Suomesta niin, että vasta 25.9.1945 Rajajääkärirykmentti 2 ilmoitti venäläisjoukkojen poistuneen Suomen alueelta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #41

Tuo Suomen alueen määritteleminen oli toki siinä vaiheessa hiukan ilmassa, kun Pariisin rauhansopimus solmittiin vasta kahden vuoden kuluttua. Myös valvontakomissio osallistui saksalaisjoukkojen häätämisen tarkkailuun Lapissa. Neuvostojoukkoja oli läsnä lähinnä Inarinjärven kaakkoispuolella korpimaisemissa, joten on totta, ettei sillä juurikaan ollut merkitystä käytännössä.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Uusi tuntematon on tervetullut ja odotettu.

On vaikeaa sanoa, mihin kaikkeen seitsemän miljoonan budjetti viime kädessä riittää, mutta digitaalisilla tehosteilla saadaan nykyään ihmeitä aikaan.

Valitettavasti perinteiseen tyyliin ääniteknikot pilannevat kokonaisuuden.

Edelliset tuntemattomat on tehty niillä aineellisilla resursseilla, mitä kulloinkin on ollut käytettävissä. Nyt realismi luodaan digitaalisilla tehosteilla. Pommikoneet ovat DB-3 tai IL-4 koneita eikä DC-3:sia ja venäläiset eivät ajele saksalaisilla pzkv IV-tankeilla vaan ihka oikeilla KV-3 ja T-34 vaunuilla.

Näyttelijät ovat hyviä. Heidän työnsä on mukautua kulloiseenkin rooliinsa parhaan kykynsä mukaisesti ja kenties TV:ssä jo hieman kuluneet kasvot saavat uutta ilmettä.

Suomessa on hyvin vähän näyttelijöitä, joten tuntemattoman kokoiseen sotaelokuvaan on vaikeaa valita näyttelijäkaartia ilman tunnettuja kasvoja.

Käyttäjän ilkkatahtinen kuva
Ilkka Tähtinen

Kansakunnan toinen suuri tarina on sotakorvausten maksaminen ja maan jälleenrakennus sotien jälkeen. Joku voisi siitäkin tehdä elokuvan täällä pohjan tähden alla hengessä. Eli kuvataan sodan jälkeiset tapahtumat parin sukupolven ajalta parin eri puolilla Suomea asuvan perheen silmin nähtynä esim.

Kaikki draaman ainekset.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#40

>Kaikki draaman ainekset.

ooo

Kyllä, juuri niin.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Uusi Tuntematon sotilas on tervetullut oman aikamme versiona ja kunnianosoituksena niille vielä elossa oleville veteraaneille.

Laineen elokuvassa sotilaat olivat vanhoja miehiä jopa osa sotaan osallistuneitakin. Molbergin filmissä nuoret sotilaat eivät olleet luopuneet muodikkaista pitkistä siviilikuontaloistaan. Hekään eivät vastanneet näyttelemiään hahmoja edes ulkoisesti. Molbergin elokuvan loppu oli surkea. Siihen piti tunkea ns. sodanvastaisuus.

Kukaan ei estä tekemästä naisilla täysin naisitettua Tuntematonta. Ei kun tekemään.

Itsenäisyyttä voidaan juhlia erilaisin marssein. Ei niiden kaikkien täydy olla sotilasparaateja. Tosin onhan näin jo tehtykin. Esimerkiksi Kuokkavieraiden hyväkäytöksiset osallistumisjuhlat aina Paavo Arhinmäkeä myöden. Kesäaikana, kun on lämpimämpää marssia, järjestetään homo- ja lesbomarssi, joka on ollut hieno tapahtuma.

Kyllä Suomeen mahtuu lisää vaikka mitä jopa Lasten Tuntematon olisi ihan kiva nähdä.

Käyttäjän nurmenmarkku kuva
Markku Nurmi

Uuden Tuntemattoman tekeminen 2017 kunnianosoituksena niille vielä elossa oleville veteraaneille on perustelu, johon päädytään ihan vanhasta muistista. Ensi vuoden joulukuussa nuorimpien jonkinmoiseen taisteluun osallistuneiden veteraanien alin ikä taitaa olla vähintään 91 vuotta.

Yksi suomalainen sotaveteraani tuntuu vastaavan tässä Erland Salonkin kommentissa noin 280 muuta suomalaista, sillä Kelan ennusteen mukaan elossa 2017 olevien veteraanien määrä on 10.000 ja 20.000 välillä.

Saman ennusteen mukaan Suomen itsenäisyyden 110-vuotisjuhlan aikaan (2027) sotaveteraaneja on keskuudessamme noin tuhat. Silloinkin pitänee tehdä uusi Tuntematon?

Kun vuonna 2037 juhlitaan 130-vuotista itsenäisyyttä, liikutaan rajoilla. Voi olla, että terveydenhoidon kehityksen vuoksi silloinkin elää vielä jokunen yli 110-vuotias sotaveteraani.

Jollei Suomi siihen mennessä joudu uuteen sotaan, joudutaan varmaan miettimään uusia juhlimisen muotoja?

Toimituksen poiminnat