jormamoll

Euroopan vaikein kysymys ?

 Jouduin tänään ajamaan taksilla pitkät matkat. Virolaisella kuljettajalla oli palava halu puhua pakolaisista. Muutaman kilometrin ajon jälkeen aijoin  jo pysäyttää kyydin ja hypätä autosta. Asiakkaan ei ole pakko kuunnella tuollaista. Tuli täyslaidallinen tappeluja, sosiaalipummiutta, autojen polttoa, paperittomuutta, muslimivihaa, jopa painokelvotonta puhetta. Tällä hän viittasi lähinnä Ruotsiin.. Päätin kuitenkin jatkaa, uteliaisuuskin heräsi

Yritin tapani mukaan selittää, että kaikki pyritään hoitamaan taustalla olevien Ihmisoikeuksien Yleismaailmallisen Julistuksen, Suomen, Viron ja koko Euroopan lakien mukaisesti. Totta on että virheitä sattuu, mutta esim Suomi on kokonaisuutta tarkastellessa toiminut kiitettävästi. Eurooppa ei ole helpossa tilanteessa, sitä ei voi välttää.

Puhuimme kiivaasti, mutta sävy oli kuitenkin sopuisa. Erosimme täysinä ystävinä. Uskon että kumpikin saimme ajateltavaa toisiltamme. Nykyäänhän on usein niin että samaa mieltä olevat puhuvat samanmielisesti samasta asiasta, tai sitten keskustelu on onpas- eipäs kinastelua.

 

Kerroin ihmetykseni siitä. että miksi virolaiset suhtautuvat kovin kielteisesti turvapaikanhakijoihin. Luulisi että täällä osataan samaistua hädässä ja alistetussa asemassa oleviin. Neuvostoliiton kurin ja kurjuuden alta vapautumisesta ei ole vielä kovin kauaa.

Mutta ei, täällä lyödään surutta avutonta maahan pyrkijää, ainakin sanan säilällä.

Meidän kulmillammekin kuntien johtajat kilvan esittivät vastustavia kantojaan asiassa.

Lopuksi kysyin ajoittain esittämäni kysymyksen, josta ei juuri keskustella: - Mitä haluaisit itsellesi tehtävän, jo olisit rajan takaa maahan pyrkivä, asunnoton, työtön, rahaton, turvaa hakeva. Hän vältti vastaamisen ja alkoi puhua muslimien raiskaamista naisista. En päästänyt häntä vähällä, toistin kysymyksen…… hän toisti vastauksen, eli välttelyn ja vaikenemisen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Neuvostoliiton kurin ja kurjuuden alta vapautumisesta ei ole vielä kovin kauaa".

Todennäköisesti syy on juuri tässä. Heillä on vielä tuoreessa muistissa miten Kremlin sanelema muuttoliike vaikutti heidän yhteiskuntaansa. Sama piirre muuten on näkyvissä kaikissa muissakin Neuvostoliiton komennon alla olleissa maissa.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Et näköjään oppinut mitään.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#2

Ihmiset, jotka vaihtavat puheenaihetta ovat aina mielenkiintoisia.
Kiitos kommentista.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kärsimykset eivät jalosta ihmistä eikä kansoja.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

4#

Niin...... eivät ne meistä kuninkaallisia tee, mutta parhaimmillaan panevat ajattelemaan.
---

Jos syöpä otetaan esimerkiksi niin lähtemättömästi on jäänyt mieleen erään nisen haastattelu radiosta.

Yleensä vakavasti syöpään sairastuneet surevat ja masentuvat , "miksi juuri minulle, miksi juuri minulle." Tämä nainen oli tehnyt samoin kunnes eräänä aamuna hänen kysymyksenä muuttuikin: "miksi _ei_ juuri minulle. Uskoisin että uusi asenne antoi voimia elää syövän kanssa ja jopa taistella sitä vastaan

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

" Mitä haluaisit itsellesi tehtävän, jo olisit rajan takaa maahan pyrkivä, asunnoton, työtön, rahaton, turvaa hakeva."

Mitä tekisin, en äkkiä osaa sanoa muuta kuin että kaiken puhetaitoni hyödyntäen, totuuteen ja valheeseenkin ehkä tukeutuen yrittäisin päästä rajan yli.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Mitä haluaisit itsellesi tehtävän, jo olisit rajan takaa maahan pyrkivä...".
Turha kysymys. Joka tapauksessa esittäisin surullista, ehkä vihaistakin. Jos olisin liikkeellä pummina, esittäisin ainakin surullista, toivotonta jne. Maahan päästyäni saattaisin esittää joskus vihaistakin. Onhan suomalaisten velvollisuus elättää tulijat. Miksi on ?
Jos todella olisin hätää kärsimässä ja vainottu ainakin esittäisin silloinkin surullista ja toivotonta. Luultavasti olisinkin, mutta ulospäin saattaisivat näyttää samalta.

Joskus vuosia sitten piirsin karttapalloon ympyrän. Sen keskipiste oli silloin ajankohtaisessa Somaliassa ja ympyrän kehä meni Hangon kautta. Sitten laskin moniko maa on lähempänä Somaliaa kuin Suomi. Niitä oli n. 80. Miksi mikään niistä ei kelvannut ? Mitä erinomaista Suomella oli tarjota, kun tulivat tänne asti ? Rauhallisia yhteiskuntia oli muitakin noiden 80 joukossa. Monessa noista kulttuuri ja tavat olivat lähempänä tulijan omaa kulttuuria. Eivät vaan kelvanneet.

Miksi juuri suomalaisten "velvollisuus" on elättää kaikki tänne haluavat ja tulevat ? Emmeköhän ole hoitaneet tuon puolen auttamalla omia evakoitamme ? Olihan heitä n. 430.000 ainakin Wikipedian mukaan. Mielestäni omien kansalaistemme evakoiden auttaminen oli ilman muuta tehtävä ja suomalaiset auttoivat, mikä oli upea juttu. Kaikki kunnia siitä vanhemmillemme.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#7

>....Turha kysymys.....

ooo

Ei kaikille.

Hannu Töyri

Suomalaisten tulee valmistua elintason selvään alenemiseen, jos ja kun maahanmutto jatkuu tämän kaltaisena. Seuraavat sukupolvet eivät varmasti elä enää hyvinvinti valtiossa eikä sivistysvaltiosssa. Maahanmuuton kustannukset vuositasolla ovat jotain 4 miljardin luokkaa, vaikka tietoa kustannuksista peitellään ja on peitelty vuosikausia. Voi tietysti olla, että tulee vastareaktio ja se voi olla raju, luulisi, että sitä rajumpi mitä myöhemmin se huomataan.
Valtion velka n. 130 milajardia, lisääntyy n. 5-6 miljardia vuodessa tällä vauhdilla. vuonna 2015 loppuvuodesta tulleet 32 000 "turvapaikan hakijaa" aiheuttivat 1,8 miljardin vastanottokulut, muu eläminen sitten erikseen.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#8

Voi olla, että elintasoa joudutaan laskemaan. Kunhan ensin luovutaan kerskakulutuksesta ja katsotaan sitten.
Tuskin täältä ruoka, asunnot, lämpö, välttämätön liikenne, sairaanhoito yms loppuvat.
Suomessa asuu 5, 5milj ihmistä. Suuri osa rikkaita ja hyvinvoivia, työkykyisiä , kielitaitoisia ja älykkäitä. Lapsissa on tulevaisuus, Paljon mahdollista, että he tulevat oivaltamaan parempia ratkaisuja kuin me.
Meillä on millä pelata, mutta olemme huonosti osanneet rikastua.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Meillä on millä pelata, mutta olemme huonosti osanneet rikastua."

Ketkä mielestäsi ovat tehneet virheen kansantalouden hoidossa?

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #13

#13

Me kaikki. Elämme unessa, niin kuin Yrjö Kallinen puhui.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Pitikö se virolainen taksikuski sinua mahdollisesti pakolaisena ?

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#9

Ei pakolaisena, mutta pilkkanaan, kunnes aloin löytää oikeita sanoja.

Pienen keskustelun jälkeen hän ei esim kieltänyt sitä, että kaikki ihmiset ovat samanarvoisia.
Samaten hän myönsi, että maailman rikkaat maat ovat lähes ryöstäneet Afrikassa olevia arvokkaita raaka- aineita.
Lisäsin siihen että nyt he ovat porteillamme pyytämässä velkaa takaisin,

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Samaten hän myönsi, että maailman rikkaat maat ovat lähes ryöstäneet Afrikassa olevia arvokkaita raaka- aineita."

Oletko sinä ollut ryöstämässä? Onko tilillesi tullut rahaa näistä ryöstöistä?

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #15

#15

Juuri huomasin että sormessa on kultasormus. Mikähän sen tarina olisi jo se jäljitettäisiin sinne asti mistä se on maaperästä malmina kaivettu.
On saattanut musta mies sen hakullaan kaivaa.

-----

Blogin alkuperäinen kysymys on vaikea, vastausyrityksiä on vähän. Se on minulle vaikea myös, siksi kysyinkin.

Mika Sarivaara-Satta Vastaus kommenttiin #17

No mihin maailmanparantaja vetää rajan, sillä arvioiden mukaan Euroopan lähettyvillä on jopa 350 miljoonaa tp-kriteerin täyttävää ihmistä. Joten missa sinun mielestäsi kulkee Euroopan, ja Suomen raja?

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #20

>No mihin maailmanparantaja vetää rajan.....

ooo

Hyvä ystävä, näkyykö siellä maailmanparantajia ...... täällä ei näy yhtään
Annetaan isojen poikien hoidella isoja asioita kuten rajanvedot, huolehditaan me vaan mielipiteittemme kehittymisestä oikeaan suuntaan.

Se blogin lopussa oleva kysymys on todella vaikea, ehkä sadoille miljoonille eurooppalaisille.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"...maailman rikkaat maat ovat lähes ryöstäneet Afrikassa... nyt he ovat porteillamme pyytämässä velkaa takaisin".
Jos joku portugalilainen 1400-luvulla on ollut ryöstämässä vaikkapa Madeiraa ja nyt joku afrikkalainen tulee Suomeen vaatimaan velkaa maksuun, mitä meillä on sen kanssa tekemistä ? Millä ihmeen perusteella se olisi suomalaisten velkaa ? Tai velkaa ollenkaan ?

"... kaikki ihmiset ovat samanarvoisia".
Tuotakaan en tunnusta. Että vaikkapa joku huumediileri, ISIS-terroristi, talousrikollinen tms olisi saman arvoinen kuin esim. Arvo Ylppö ? Ei taatusti ole.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #19

#19
>Tuotakaan en tunnusta. Että vaikkapa joku huumediileri, ISIS-terroristi, talousrikollinen tms olisi saman arvoinen kuin esim. Arvo Ylppö

ooo

Listaan voisi vielä lisätä sen taannoisen norjalaisen sarjamurhaajan (jonka nimeä en halua mainita). Kaikilla on täsmälleen yhtä suuri ihmisarvo. Se on perusta. Muu onkin sitten toisin.

Mutta …… meillä on täydellinen mielipiteen vapaus, jopa sen ilmaiseminenkin on lähes rajatonta, olkaamme onnellisia siitä .

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Euroopan vaikein kysymys on EU joka on myös haittamaahanmuuton keskiössä, haitan aiheuttajana sekä jatkajana. EU on paljon enemmän kuin haittamaahanmuutto, EU aiheuttaa haittaa energiassa ja taloudessa kaikilla kuviteltavissa olevilla tavoilla.

Käyttäjän ToniVoutilainen kuva
Toni Voutilainen

Eivät "avuttomat,"rahattomat" ja "turvattomat" ihmiset vaella koko Euroopan läpi saapuakseen pohjoismaihin, jos ihminen on oikeasti turvaton ja avuton niin hän kyllä jää siihen lähimpään maahan. Esimerkiksi Kroatian läpi vaelsi 2015 noin +300 000 pakolaista, jokaisella oli mahdollisuus jättää turvapaikkahakemus turvalliseen ja demokraattiseen Kroatiaan. Näistä 162 jätti turvapaikkahakemuksen, loput jatkoivat vaellusta. Jotenka herää kysymys miksi? Tuskinpa tänne ainakaan tullaan ilmaston ja sään vuoksi, maisematkin ovat mielestäni Kroatiassa paremmat. Kenties syy on sosiaalituet ja asunnot?

Ne oikeat hädänalaiset löytyvät pakolaisleireiltä, mutta heilläpä ei ole varaa lähteä exodukselle.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#18
>Eivät "avuttomat,"rahattomat" ja "turvattomat" ihmiset vaella koko Euroopan läpi saapuakseen pohjoismaihin.....

ooo

Oletko varma?
- - - -
Haluaisitko kertoa oman vastauksesi blogin kysymykseen.

Minun vastaukseni on yksinkertainen, haluaisin tulla autetuksi. Ei se sen monimutkaisempaa ole.

Käyttäjän ToniVoutilainen kuva
Toni Voutilainen

"Lopuksi kysyin ajoittain esittämäni kysymyksen, josta ei juuri keskustella: - Mitä haluaisit itsellesi tehtävän, jo olisit rajan takaa maahan pyrkivä, asunnoton, työtön, rahaton, turvaa hakeva."

No totta kai haluaisin tulla autetuksi. Olen täysin varma että jos me kokisimme sodan tai luonnonkatastrofin niin Norja,Ruotsi,Viro,Tanska kenties jopa Venäjä vastaanottaisivat suomalaisia pakolaisia, myös me varmasti vastaanottaisimme pakolaisia näistä maista mukisematta. Itse ainakin oletan että pakolainen haluaa nopeasti lähimpään turvalliseen ja kulttuurillisesti samanlaiseen maahan josta on sitten helppo palata kotimaahan kun tilanne parantuu. Itse en ainakaan kokisi tarvetta lähteä vaikkapa Ranskaan jos Ruotsi olisi turvallinen, osaisin ainakin edes vähän kommunikoida natiivi kielellä kulttuurikin on aika samanlainen.

Voin vielä myös sanoa että jos minä asuisin jossain maailman köyhimmässä maassa niin minäkin haluaisin lähteä elintasopakolaiseksi, ihan jo pelkästään sosiaalitukien vuoksi jos parempaa muusta ei ole tiedossa. Mutta millähän vaikkapa Eurooppalaiset hyvinvointivaltiot on luotu? Varmaankin työllä ja kärsimyksellä, tuskinpa näitä valtioita olisi jos kaikki olisivat lähteneet Amerikkaan. Asiat vaikkappa Afrikassa eivät koskaan todellisuudessa parane jos Afrikkalaiset eivät niitä itse paranna.

Ei tämä maa voi olla mikään globaali sosiaaliturvatoimisto, vaikka se jalo ajatus onkin. Työpaikat tulevat vain vähenemään maailmassa, ja vaikkapa kouluttamattomilla lähi-idän tai afrikan kansalaisilla ei ole mitään realististä mahdollisuutta koskaan työllistyä tässä maassa ilman tukiaisia. Me tarvitsemme vähenevät resurssimme omia kansalaisiamme varten, Suomen valtio on kuitenkin perustettu Suomen kansalaisia varten, köyhyyttä ja kurjuutta löytyy täältäkin ihan riittävästi. Kun ne on poistetu minun puolesta saa syytää rahaa loputtomasti Afrikkaan ja ottaa pakolaisia kunhan se ei vaaranna yhteiskuntaa.

Haluaisitko Jorma itse nyt esittää näkemyksen miksi nämä ihmiset kulkevat puolen maailman halki saapuakseen tänne? Vaikka matkalla on aika paljon demokraattisia, turvallisia ja vakaita maita.

Toimituksen poiminnat