jormamoll

Suomen väestönsuojelusta ….

 

…..ei paljoa kirjoiteta. Päivän Iltalehdessä on kuitenkin juttua juttua siitä: http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201709102200384268_ul.shtml IL

 

IL>…..Esimerkiksi Helsingissä on väestönsuojia 800 000 ihmiselle..

-  Toivottavasti ihmiset; vanhukset, lapset, sairaaloiden potilaat ja muut laitoksissa olevat yms osaavat hakeutua suojaa. Laki takaa, että suojaa löytyy. Mitenkähän tuo Sörkan vankila esim evakuoitaisiin? Yleisesti on kyllä todettu, että sotilaat osaavat suojautua, siviilit eivät.

¨¨¨¨

 

IL>…... Sotaan varautumisessa on …. otettu huomioon, että yksi sodankäynnin muoto voi olla ydinsota. 

- Tuo on mielenkiintoinen lause. Siis virkamies on ottanut huomioon, entä me kansalaiset?

¨¨¨¨¨¨ 

 

IL> ...Koska asiat ovat vakavia ja ennalta- arvaamattomia, kaikkia tietoja ei kuitenkaan anneta julkisuuteen.

- Olishan se kiva tietää miksi meidän suojelumme suunnittelu on salaista.

¨¨¨¨

IL> ….Tällainen suojarakentamisvelvoite on ollut kymmeniä vuosia. … …..väestönsuojaus koskee nimenomaan kaukolaskeumatilanteita ….

- Toivottavasti nyt ollaan valppaana. Tsherobylin tapauksessa mm epäiltiin mittareiden kuntoa, sotilasviranomaisetkin lukivat säteilyn lisääntymisestä lehdistä, muistaako kukaan enää. Ruotsalaiset olivat hereillä, he alkoivat toimia heti.

¨¨¨¨

 

 

IL> ….. Mikäli Helsinkiin räjähtäisi ydinkärki, pääkaupungista ei jäisi käytännössä mitään jäljelle.…. Siihen (sitä vastaan) ei ole kovin helposti rakennettavissa - eikä ole taloudellisesti kannattavaakaan rakentaa - mitään suojamekanismia.

¨¨¨¨

 

IL>... Esimerkiksi eduskunnan turvallisuuspäällikkö Jukka Savola myöntää, että varautumista on, mutta sen tarkemmin turvallisuuspäällikkö ei asiaa kommentoi. Nämä kriteerit on määritelty voimassa olevassa väestönsuojelulaissa, jossa eduskunnan tapainen instituutio velvoitetaan huolehtimaan varautumisesta kaikissa olosuhteissa. Juuri valmistuneen peruskorjauksen jälkeen voi sanoa, että olemme varautuneita, Savola sanoo. Sellaisilla organisaatioilla on riittävästi ruokaa, joiden täytyy varautua siihen, että heidän toimintansa jatkuu pari kolme viikkoa erittäin huonoissa logistiikkatilanteissa. Niitä organisaatioita on hyvin vähän ja ne eivät varmaan anna teidän lehteen kirjoittaa, kenellä ne varastot ovat... 

¨¨¨¨

- Siis me siviilit olisimme nälässä, vai. Ja odottaisimme, mitä? Kyllä pari Hornettia voisi hyvin jättää ostamatta ja hankkia niillä rahoilla edes elintarvikkeita. Väestönsuojelusta puhutaan vähän, senkö takia että madollisimman harva huomaisi kuinka avuttomassa asemassa me 4- 5 miljoonaa siviiliä olemme.

lll

Jatkosodan aikana asuimme Helsingissä. Äiti Kertoi että tuolloin viranomaiset kehottivat kansalaisia kerääntymään aukeille paikoille. Näin tehtiin esim Töölössä. Keräännyttiin Hiekkarannalle. Venäläisistä pommikoneista huomattiin tämä, niistä alettiin ampua kohti. Määräys peruttiin heti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset