jormamoll

Kahdeksan Matti Vanhasta….

…. on presidenttiehdokkaana, laski toimittaja Tuomas Enbuske lauantaisessa tv ohjelmassa. Ylivoimaisesti painavin ja lyhin vaalinaluspuhe.

Jos puolueet jo ovat melkein samanlaisia, niin eivätpä nämä ehdokkaatkaan paljoa poikkea toisistaan. Ainoa ero on mielikuvien, ei tosiasioiden tarjoaminen.

Lahjakkaat ihmiset keskustelevat tyhjästä. Suuriin, kipeisiin asioihin puuttuminen unohtui.

Sodan uhka. Sitä ei ole. Pelkoa on. Silti yksikään poliitikko tai alan virkamies ei lohduta meitä sillä, että sotaa emme ole käyneet yli 70:een vuoteen. Mitä ajatuksia se herättää? Aseita ostetaan yli varojen, vaikka sodat ovat kaukana ajallisesti ja paikallisesti.

Pitkästä rauhan ajasta ei puhuta. Se on paha. Merja Kyllönen oli ainoa ehdokas, jonka sanat olivat sotaa ajatellen lohdulliset; Suurin vaara Itämerellä Suomelle on tankkerionnettomuus.

 

Joku raha- asioita ymmärtävä olisi voinut sanoa, että Euroopan tai koko maailman laajuinen rahasotku voisi vakavasti haavoittaa Suomea. Miten selviäisimme siitä? Tällaiseen varautuminen olisi ansiokasta maanpuolustustyötä. Ei siitä ole puhuttu. Siis millaiset ovat suunnitelmat. Moni haluaisi tietää.

 

Ei presidentiltä myöskään ole kiellettyä puuttua maan alkoholiongelmaan, joka koskettaa henkilökohtaisesti suurta osaa kansasta. 500 000 alkoholistia tai suurjuoppoa sekoittaa pahasti 2 -3: n miljoonan ihmisen elämää, tehden siitä kärsimysnäytelmää.

 

Virossa ja Suomessa on samankaltainen alkoholiongelma. Rajan yli kulkevaan ralliin olisi yhteisillä korkean tason neuvotteluilla saatava kohtuullinen tolkku. Nyt vain panimot ja viinatehtaat voittavat. Verottaja vetää oman osuutensa kylmäverisesti ihmisten heikkouksia hyväksi käyttäen.

Vahvoja, rautakourin tapahtuvia otteita tarvittaisiin myös yhteiskunnan sosiaalitoimen alalla. Maassa poliisi joutuu selvittämään 26 000 väkivaltaista kotitappelua vuodessa. Äkkiä laskien se on noin 70 hälytystä joka päivä keskimäärin.

Voimavaroja ja järki- ihmisiä tarvittaisiin hillitsemään tätä pahaa, kymmeniä tuhansia aikuisia, lapsia ja koteja repivää ongelmaa.

Sosialipornoa lähentelevät, jatkuvat tv- ohjelmat asiasta eivät auta. Niitä tekevät enimmäkseen nuoret, kokemattomat ihmiset.

Avioliitoista puolet päättyy eroon. Aikuiset riitelevät – lapset kärsivät.

 

Sairaaloissa on pahoja ongelmia. Voi olla että Sote- ratkaisu ei olekaan suurin, ei ainakaan inhimillisesti ajatellen.

Totta kai sairaaloissa tehdään voittopuolisesti hyvää työtä ja potilaat saavat avun. Mutta jos luvut hoitovirheistä pitävät edes suurin piirtein paikkansa, niin voi puhua katastrofista.

Kuolemaan johtavat hoitovirheet Wikipedian mukaan : ”Terveyden ja hyvinvoinnin laitos arvioi Suomessa kuolevan hoitovirheisiin vuosittain 700–1 700 henkeä.” Jos tuo määrä ihmisiä kuolisi yhdessä päivässä, maa olisi hälytystilassa.

Voisiko olla mahdollista että joissakin tapauksissa nykytekniikka on liian hienoa ja se aiheuttaa pelkoa ja epävarmuutta käyttäjissään?

Vaalit, jotka on ratkaistu jo ennen kuin kampanja alkoi saavat huomiota tv:ssä, radiossa, netissä ja lehdistössä. Suureksi osaksi turhaan. TV: ssä yritettiin koko viikon tehdä vaaleista spektaakkelia, draamaa, näytelmää. Tämä kaikki siitä huolimatta, että lopputulos on selvä.

Jännitettäväksi jää vain se että jättääkö äänensä taas käyttämättä yli miljoona kansalaista. Tämä ei tunnu kiinnostavan ketään ehdokkaista. Uskoisi tämän kansan saavan mieleisensä presidentin vähemmälläkin.

Kansalaisten taskut ovat täynnä älypuhelimia. Sielläkö se järki luuraa? Piilossa. Kuka vaalit maksaa. Löytyykö maasta yhtään ihmistä, joka ei sitä tiedä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ja pitäähän tätä suositella ehdottomasti.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#1

Kiitokset Ari sinulle. Suosittelusi lämmittää mieltä.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

En sano mitään Enbusken tämän päivän kommenteista, niitä en katsellut, mutta eilisessä Pressiklubissa kyseinen herra mollasi pahasti presidenttiehdokkaiden ulosantia. Kuinka mies, jonka oma kommentointi sisälsi jatkuvaa niinkutusta voi, tai ei ainakaan ole syytä sellaiseen, arvostella muiden puhetaitoja?!?
Kyseinen henkilö on muutenkin itseään todella täynnä.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Kahdeksan "mattivanhasta ehdokkaana" on Enbuskelle ominaista ulosantia, mutta blogistin olisi odottanut varttuneena herrasmiehenä osaavan jättää vanhashöpinät omaan arvoonsa.

Niin, Enbuskelle sallittakoon oma huumorin lajinsa. Oma vakava käsitykseni on, että Vanhasen kaltaisia ehdokkaita eivät ole ainakaan, siis ainakaan, Thorvalds, Huhtasaari ja Väyrynen. Vähäinenkin perehtyminen ehdokkaiden painotuksiin karsii em. ehdokkaat pois 'vanhassarjasta'.

Toinen asia. En epäile blogistin vakaumusta rauhan kyyhkynä, mutta Virossa asuvalta mieheltä odottaisi hieman uskottavampaa näkemystä maanpuolustuksen alalta. Virossa jos missä ollaan huolestuneita itänaapurin rauhantahdosta. Huolen aihetta riittää myös meille Suomenlahden pohjoispuolelle omiksi tarpeiksi.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#4

Käsitin asian niin, että ilmaisulla "kahdeksan Matti Vanhasta" hän halusi kertoa sen, että ehdokkaat ovat samanlaisia. Yhtä hyvin hän olisi voinut
sanoa, että kahdeksan Tuula Haataista jne
’’’’’’’’

En ole varmaankaan varsinainen rauhankyyhky, mutta suhtaudun aseisiin hyvin kriittisesti. Haluan vielä sanoa että pyrin olemaa halveksimatta sotilaita ihmisinä. Hetekevät lainmukaista työtä. Aina joskus kuohahtaa keitto kattilan laidan yli.

Minä yritän elää tavallisen ihmisen käytännön elämää ja tarkkailla asioita ja ilmiöitä siltä kannalta. Kadunmiehen ajattelu riittää usein aika pitkälle.

Viron armeijastakaan en paljoa tiedä.
Sotajoukot tuossa rullaavat ajoneuvoillaan kylämme halki kerran, pari vuodessa.
Joka kerta minulle nousee mieleen sama ajatus; onko meidän varmasti turvallisempi olla ja elää kun ne siinä rullaavat.

Koin melkoisen ahaa- elämyksen hiljakkoin kun joku kirjoitti tänne US- blogistoon, että Virolla ei ole omia hävittäjäkoneita ollenkaan. Maa on ollut 25 vuotta itsenäisenä. Sotaa ei ole tullut. Paljonko on säästetty rahaa yhteiskunnan muihin, rauhanomaisiin tarpeisiin.
Kyllä tämä miettimisen arvoinen asia on.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Muistaakseni on ollut huomattavasti kauemmin, nyt on uusi itsenäisyys.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #8

#8

Olet oikeassa. Mulla laskurit pettää ajoittain.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#2

Niin....... minäkin tarkoitin Pressiklubia. Siinä hän puhui kahdeksasta Vanhasesta (vai oliko niitä seitsemän).

Mielenkiintoista todeta sellainen seikka, että en huomannut mitään kielivirheitä, vaikka usein niille naureskelen telkkarin ääressä .

Kyseessä on varmaankin sellainen ilmiö, että suhtaudun Enbuskeen myönteisesti ja odotan häneltä painavaa puhetta, niin virheet menevät ohi.

En minä koe että hän olisi erityisen täynnä itseään, tai sitten miellän hänet niin että kyllä hän saa sitä kohtuullisessa määrin ollakin, koska paitsi että hänellä on puhuttavaa, hänellä on myös asiaa. Ajatteleva ihminen, niin minä hänet koen.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Kuolemaan johtavat hoitovirheet Wikipedian mukaan : ”Terveyden ja hyvinvoinnin laitos arvioi Suomessa kuolevan hoitovirheisiin vuosittain 700–1 700 henkeä.” Jos tuo määrä ihmisiä kuolisi yhdessä päivässä, maa olisi hälytystilassa.

otetaan mukaan virheellinen hygienia ja antibioottiresistentit bakteerit, eli osin jopa vaarallisiksikin todetut vanhanaikaiset käytännöt,
sekä säästösyistä myöhästyneet diagnoosit,

niin luvun saa vähintään triplata.

niin koomiselta kuin se kuulostaakin, terveydenhuolto "tappaa" enemmän ihmisiä kuin liikenne ja tupakka yhteensä, eräs näkemäni THL varovainen arvio oli 4000 henkeä,
silti siitä ei juurikaan puhuta.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#7

Niin....... suuri osa suurista vääryyksistä perustuu enemmistön välinpitämättömyyteen (ja ehkä kyvyttömyyteen kantaa todellista vastuuta).

Ei ole laitonta jos yleisesti tiedetään, että jossakin kuolee toistuvasti kymmeniä, satoja ihmisiä…..

Sen sijaan rankaistaan ankarasti, jos jättää vaikkapa yhden liikenteen uhrin auttamatta.
’’’’’’’
Tilanne on siltä osin huono, mutta kyllä yhteiskunnassa silti tapahtuu enemmän hyvää kuin pahaa. Ei unohdeta sitäkään.

''''''''''

Niin kumpaa nämä presidenttiehdokkaat ajattelevat enemmän suosiotaan vai ihmisten hyvinvointia.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Juu, aika väritöntä on ollut.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Voidaanko sanoa, että Bryssel panee suut suppuun ja eurokahle kangistaa kropan? :)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Eiköhän se ole impivaaralaisuus, joka saa polkemaan paikallaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset