jormamoll

Aamun Hesari ....

… kirjoittaa elämisestä Islannissa mm näin: ”Islannissa poliisit eivät edes kanna aseita. Sellaisia maita on enää harvassa.

- Uskoisin puhuvani kaikkien Islannin poliisien puolesta, että emme me aseita haluakaan, sanoo eräs poliisimies.” Onnistuisiko Suomessa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Voin vastata sinulle.

Ei onnistuisi, koska toisin kuin Islannissa, Suomessa on ihmisiä, jotka käyttäisivät poliisin heikkoutta hyväkseen. Tähän samaan ilmiöön on törmätty myös Isossa-Britanniassa sekä Norjassa, jotka aiemmin ylpeilivät aseettomilla poliiseillaan.

Me sen sijaan voimme ylpeillä ehkä maailman ammattitaitoisimmalla poliisillamme, joka ei ammu yhtäkään turhaa laukausta, eikä silloinkaan tappaakseen, vaan pysäyttääkseen väkivaltaisen toiminnan.

Yhteiskunta ei voi kääntää toista poskeaan tilanteessa, jossa se johtaa vain uuteen iskuun toiselle poskelle.

Islanti on maantieteellisesti pisteessä, jossa se ei kiinnosta sen enempää järjestäytynyttä rikollisuutta kuin maahanmuuttajiakaan. Pankkimafia yritti, mutta ikään kuin varoittavana esimerkkinä muille, sille lyötiin luu kurkkuun.

PS. on vaikeaa olla rikollinen sellaisessa paikassa, jossa jokainen tuntee toisensa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Ei onnistuisi Suomessa. Suomi on liian väkivaltainen maa.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Jos kokeiltaisiin, moni syytön sivullinen saisi maksaa sen hengellään.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Poliisi käyttää Suomessa asetta hyvin harvoin ja silloinkin hyvin perustein. Sen enempää lähdeaineistoja penkomatta mieleen muistuu ainakin kaksi tapausta, jossa poliiin aseenkäyttö on pelastanut sivullisten henkiä. Toinen on tämä Turun terrorismitapaus, toisessa tapauksessa poliisi ampui puukottajan moottoritiellä ja pelasti uhrin hengen. Aseenkäytön tiukasta kontrollista kertoo, että jälkimmäisessä tapauksessa tutkinta vietiin kuolemantuottamusta koskevaan syyteharkintaan asti.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

Aika kaukaa haettu vertailukohta Islanti vs. Suomi.

Islanti on eristynyt, pieni saarivaltio, joka ei Suomen tavoin kuulu Schengen -sopimuksen piiriin ja asukkaita vajaat 340 000. En yhtään ihmettele, etteivät Islannin poliisit kanna aseita.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Suomessa poliisilla on mahdollisesti länsimaiden laajimmat valtuudet harjoittaa tointaan. Yhdysvalloissa edes henkilöllisyyttä ei tarvitse todistaa muuta kuin rikosepäilyn yhteydessä, suomalaiset rattijuoppo- ja ajokorttiratsiat eivät siellä onnistu.

Suomen poliisin ei tarvitse valtuuksien puutteessa turvautua aseeseen, mikä näyttää olevan murhaavan totta Yhdysvalloissa.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

#7

Niinpä. Suomessa esimerkiksi poliisin suorittama kotietsintä on rutiinitoimenpide, joka ei vaadi edes tuomioistuimen lupaa. Ovatko näin laajat poliisin valtuudet kuitenkaan yleisen oikeuskäytännön kannalta hyvä asia?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Niin, riippuu kyllä kotietsinnän luonteesta. Erityinen kotietsintä edellyttää tuomioistuimen päätöstä.

En tiedä, mitä on "yleinen oikeuskäytäntö" tässä yhteydessä.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti Vastaus kommenttiin #9

#9

Erityisiä kotietsintöjä tehdään vain kymmenkunta vuodessa. Lopuista noin tuhannesta kotietsinnästä päättää poliisi itsenäisesti ilman tuomioistuimen lupaa. Jopa erityinen kotietsintä voidaan poikkeustilanteessa järjestää ilman tuomioistuimen etukäteen antamaa päätöstä, mikäli tiettyjä ehtoja noudatetaan.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Parempi olisi kuitenkin, jos tultaisiin toimeen mahdollisimman vähillä aseilla.

Toimituksen poiminnat