jormamoll

Hallitus

Hyvä kirjoitus homeasiasta:

http://www.duodecimlehti.fi/lehti/2017/12/duo13784 Tässä muutamia otteita siitä:

 

- Hyksin Iho- ja allergiasairaalan asiantuntijat tutkivat yli 800 kotia ja yli 300 työpaikkaa, joiden sisäilman epäiltiin aiheuttavan oireita ja sairauksia (4,5). Ylivoimaisesti tärkein sisäilmaongelma oli tavalla tai toisella huono ilmanvaihto. - Tuoreessa tutkimuksessa oli viitteitä siitä, että opettajien oireet olivat yhteydessä luokkahuoneen sisäilman myrkyllisyyteen (3). Tutkimusmenetelmä herättää kysymyksiä. Havaitun "myrkyllisyyden" syytä ei tiedetä eikä sen suoraa yhteyttä oireisiin ole osoitettu. Mitä tästä pitäisi ajatella? 

- Hollannin ja Espanjan koulujen sisäilmapölyssä oli 50-100 kertaa enemmän indikaattoribakteereita ja homeita kuin suomalaisissa kouluissa, vaikka suomalaisilla koululaisilla esiintyi enemmän oireita ja sairauspoissaoloja. -HITEA-hankkeessa (Health Effects of Indoor Pollutants: Integrating Microbial, Toxicological and Epidemiological Approaches) on viitteitä siitä, että mikrobiston osalta kyse ei ehkä olekaan liian suuresta mikrobikuormasta vaan siitä, että sisäilmasta puuttuu luonnon hyviä mikrobeja ja "pöytävieraita" (old friends)

 

- Sisäilmaongelmassa saattaa olla kyse luontoympäristön, rakennetun ympäristön ja elintapojen nopeasta muutoksesta, johon immuunijärjestelmällä ei ole ollut aikaa sopeutua. -Rakentaminen on muuttunut voimakkaasti elementtitekniikan, sarjatuotannon ja automaation yleistyessä. Monet tekijät ovat muuttaneet rakennusten perusilmaa: koneellinen ilmanvaihto ja suodatus, kosteuden ja lämpötilan säätely, rakennusmateriaalien kemikaalit, ionisaatio, valaistus, melu ja mikrobisto. Sisäilma muokkautuu jatkuvasti tilojen käyttäjien aktiviteetin ja tapojen mukaan. Sisäilma on muuttunut hyvin erilaiseksi ja vähämikrobiseksi luonnon ilmaan verrattuna. Tämä on tapahtunut samalla, kun sisätiloissa vietetty aika on lisääntynyt.

 

’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’

 

Omia huomiota: Joku kansalaiskirjoittaja ihmetteli lehdessä sitä, että vanha pariskunta on asunut puisessa omakotitalossa vuosikymmeniä ja voinut hyvin. Sitten he myivät talon ja uusi nuori perhe alkoi muutaman kuukauden päästä löytää talosta homeongelmia. Onko vieläkään olemassa standardeja, kuinka paljon ja minkälaisia itiöitä sisäilmassa saa olla ja kuinka kauan.

Tuuletus on aika tehokas apu.

Täällä Virossa hymähdellään homejutuille ja syödään hyvällä ruokahalulla Sinihallitusjuustoa (hallitus= home).

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat