jormamoll

Aseet vaikenevat

Surffaillessa osui eteen sattumalta Harri Holkerin hautajaiset Helsingissä v2011. Tilaisuudessa piti puheen senaikainen pääministeri Katainen. Hän kertoi Holkerin osallistumisesta rauhanneuvotteluihin Irlannissa ja mainitsi tämän osoittaneen Holkerin humaaniutta.

Tuosta tuli mieleen että merkkihenkilöiden elämäntyöstä taidetaan aika harvoin kuoleman jälkeen mainita kova kiinnostus aseistuksen hankintaan, raskaaseen maanpuolustukseen ja väkivaltaan valmistautumiseen.

Jos havainto on oikea, uskaltaako tästä vetää sen johtopäätöksen että ”kovan paikan” tullessa (esim hautajaisissa) ei katsota aseistamisen kannattamista enää erityisen suureksi ansioksi. Omatunto puhuu?

¨¨¨¨

En ole varma, osasinko asettaa sanani oikein, mutta ei ole tarkoitus vähätellä valtioneuvos Harri Holkerin elämäntyötä sen enempää kuin pääministeri Jyrki Kataistakaan. Ajatukset nyt vaan lähtivät tähän suuntaan. Vielä voin puolustella näkemyksiäni sillä, että ”tiede ei tiedä mistä ihmisen ajatus tulee.”

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Harri Holkerin poliittisen uran alkuvaiheeseen kuuluu mielenkiintoinen episodi hänen toimiessaan ns. Honka-liiton tiedottajana. Wikipedia mainitsee asiasta näin:

"Vuonna 1961 Harri Holkeri toimi Urho Kekkosen kaatamiseen tähdänneen niin sanotun Honka-liiton tiedottajana. Tämä ei estänyt häntä luomasta toimivia suhteita Kekkoseen myöhemmin."

En tarkkaan tiedä, mistä kumpuaa blogistin ajatus "kovasta kiinnostuksesta aseistuksen hankintaan" Holkerin kohdalla. Mutta poliittista realismia on ainakin se, että osallisuutta ulkopoliittisesti riskaabelin Honka-liiton toimintaan ei taideta katsoa kenellekään meriitiksi. Holkeri ehti olla opiskeluajoista lähtien politiikassa monessa mukana. Respektiä hänen muistolleen.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Ei minulla Holkeria vastaan mitään erityistä ole. Politiikkaa en useinkaan ymmärrä. Viisaasti hän puhui kun kehotti meitä syömään silakkaa. Hän oli poliisin poika. Pappien ja poliisien pojista tulee usein jämeriä kansalaisia.
V 2003 hän oli Yk:n tehtävissä Kosovossa ja sanottiin, että siellä ei kaikki mennyt niin kuin piti. Tiedä häntä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Holkerin kuuluisia lauseita: "Suomessa ei ole köyhiä", "Syökää silakkaa", "Minä juon nyt kahvia".

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Jämerä hämäläinen Harri Holkeri taisi kuitenkin kuulua suomalaispoliitikkojen rehellisimpiin ja isänmaallisimpiin edustajiin.

Ei ollut Holkerin syytä se, että Koivisto nimitti hänet sinipunahallituksen pääministeriksi ohi Ilkka Suomisen, kokoomuksen puheenjohtajan. Taustalla oli Koiviston syvä loukkaantuminen ns. kassakaappisopimuksen vuoksi.

Vuonna 1987 Holkerin tullessa pääministeriksi elettiin vielä vahvaa suomettumiskautta. DDR-henkisyys, itäblokin voima ja Neuvostoliiton mielisuosio olivat Koivistolle ja Sorsalle ohittamattomia arvoja. Vahvasti oikeistolainen Holkeri joutui toimimaan monella tavalla poliittisessa ristipaineessa.

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/holkerin-...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset