jormamoll

America first, America first.

 

Kansa, jonka miehistä on aseissa yli 1,2 miljoonaa sotilasta ei kykene sammuttamaan tulipaloa, 

mutta pystyy tuhoamaan suurkaupungin hetkessä

https://yle.fi/uutiset/18-172605

 

Yksi 27 000 asukkaan kaupunki, Paradise nimeltään on lähes tuhoutunut palossa.

Noin 250 000 ihmistä on määrätty poistumaan kodeistaan palojen takia

https://www.cbsnews.com/live-news/camp-fire-paradise-california-butte-co...

Onneksi presidentti Trump osaa käyttää twiittejä ja pääsi näin ollen arvostelemaan viranomaisia palojen leviämisestä.

 

America first.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Turhaa kritiikkiä. Moll ei ole tainnut koskaan sammuttaa grilliä kummoisempaa.

Tulipalon sammuttamisessa lääke on usein pahempi kuin itse tauti.

Sanomalehtien lukija tai maastopaloa kokematon ei voi ymmärtää sitä, miten nopeasti maastopalo saattaa levitä. Liekkejä ei pääse juoksemalla pakoon, koska tuli leviää vallitsevan tuulen nopeudella. Tuli ja sen kuumuus itsessään manipuloi ympäröiviä ilmavirtauksia kiihdyttäen liekkimeren leviämistä. Kipinät ja kekäleet leviävät tuulessa hyvinkin laajoille alueille levittäen tulta entisestään.

Paloa ei voi sammuttaa tulen ytimessä. Liekkien leviämistä on tarkkailtava jatkuvasti, koska mottiin jäämisen vaara on todellinen. Silloin sammuttaja menehtyy liekkeihin itsekin.

Paloa ei käytännössä voi sammuttaa muutoin kuin raivaamalla liekkien edestä pois kaiken mikä voi palaa ja siten tukahduttaa se. Mekanismina käytetään usein vastapaloja, jolla hallitusti poltetaan palava aines pois ja luodaan ns. paloura.

Helpoin tapa olisi imeä kaikki happi pois paloalueelta räjähteitä käyttämällä, mutta menetelmä ei sovi asutuille alueille. Ruotsissa JAS-hävittäjät pommittivat palavia metsiä. Mitään muuta eivät sotilaat pysty laajoissa metsäpaloissa tekemään, paitsi polttamaan itsensä.

Öljy- ja kaasupaloja sen sijaan räjäytellään useinkin sammuksiin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Suomessa ei näköjään tiedetä ettei sotilas pysty sammuttamaan metsäpaloa. Niinpä minäkin olen ollut joskus varusmiesaikanani metsäpaloa sammuttamassa.

USA:ssa sotilaat eivät nyt jokatapauksessa jouda metsäpaloja sammuttelemaan, kun ne taitaa olla kaikki mobilisoitu Meksikon rajalle, torjumaan maahan tunkwutuvia latinoita, jotka on Trumpin mukaan raakoja rikollisia ja suurempi vaara Ameriikan suuruudelle kuin metsäpalot.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>……Paloa ei käytännössä voi sammuttaa muutoin kuin raivaamalla liekkien edestä pois kaiken mikä voi palaa ja siten tukahduttaa se.

Ooo

No muun muassa tällaiseen toimintaan voisi irrottaa niistä
1,2 miljoonasta sotilaasta muutamia kymmeniä tuhansia.
Mieluummin niin kuin että makaavat kasarmeilla, odottavat sulkeisharjoituksen alkua tai harjoittelevat rynkyn purkamista ja kokoamista.

…. Mollilla on tuli sielussa mutta välillä lainaan sitä, että saan nuotion syttymään ja makkaranpätkän kuumaksi..

America first, miksei kansa vaadi sitä, kun johtaja sanoi.
Kyllä tässä tilanteessa on kansakunnan voimavarat jaettu väärin. Tappaa osataan, suojella ei.

Muuten tottahan sinä puhut.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Suurpalon sammuttaminen ihmisvoimin on hankala, vaarallinen ja epätodennäköisesti onnistuva projekti. Viime kesän Ruotsin Ljusdalin suurpalot osoittivat tuon todeksi käytännössä. Paikalla olleena voin tuon vahvistaa.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/brande...

Tukahduttaminen pommittamalla, palokatkot ja koneellinen raivaus paloalueen sivuilta ja edessä ovat avaintekijät. Suurimpana aputekijänä olivat kuitenkin Italian ja Ranskan sammutuskoneet, joiden veden kuljetuskapsiteetti oli tuhansia litroja / kerta.

Edellisistä huolimatta palo ehti edetä kilometrejä tuulen avulla kipinöinä leveiden kantateiden ja jokien yli latvapalona. Latvapalon vauhti voi lisäksi olla lniin nopea, että pelastushenkilökunta ( ja kalusto )ovat suuressa vaarassa jäädä tulen alle. Lisäksi maastopalo polttaa letkut ja veden saanti kilometirien päähän on haastava, jopa ylivoimainen urakka.

Henkilövahvuutta lisäämällä ei saada suurpaloa hallintaan. Tekniikan ja suotuisten olosuhteiden avulla paloalue saadaan ensin rajatuksi ja palon eteneminen pysähtymään aikanaan. Sammuttaminen tapahtuu vaiheittain.

Kannattaa Moll tutustua nykyaikaiseen palontorjuntaan ja sammutustoimintaan, vaikkapa vierailemalla paikallisessa pelastuslaitoksessa.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Kiitos kommentista. Omia kokemuksia arvostetaan aina. Ne ovat todellisuutta.
Siinä tulikin jo hyviä vinkkejä, esim lentokoneet.

Jos siellä nyt on esim muutama kymmenen helikopteria, niin armeijalta luulisi irtoavan muutama sata.

Miehiä olisi käytettävissä tuhansia. Vain käsky puuttuu.

Juuri äsken taas uutisissa kerrottiin, että ruumiita löytyy lisää.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Niin. Pelastus ja sammutustoiminnan ensisjainen tehtävä on pyrkiä estämään henkilövahingot. Miesten käyttö vaara-alueella on liian iso riski jo itsessään. Vaara-alueeksi lasketaan myös palon alainen alue, jonne palo on siirtymässä. Riskinhallinta edellyttää lisäksi tilanteen hallintaan liittyvää koulutusta ja osaamista.

Käsipelillä t. risulla ja lapiolla huiskiminen on toisaikainen tekijä suurpalossa. Lentokaluston määrää en tiedä Kaliforniassa, mutta veikkaan kalustoa tuotavan paikalle riittävästi. Ruotsissa paloa sammuttamassa oli muutama heko ja nuo mainitut vesipommittajat. Lisäksi armeijan hävittäjä pommitti / tukahdutti tulen yhdessä pesäkkeessä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

On sekin kumma, että 300-miljoonainen kansa ei
pysty estämään sitä maanjäristystä, joka ennusteiden mukaan tulee aikanaan tuhoamaan itäisen Kalifornian ja aiheuttamaan jättiläismäisen katastrofin rannikkoalueen asukkaille.

Ei edes presidentti Obama kahdeksan virkavuotensa aikana tehnyt mitään konkreettista tulevan maanjäristyksen torjumiseksi !

P.S. Sarkasmivaroitus

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Presidentti Niinistö oli ottanut presidentti Trumpin kanssa puheeksi Kalifornian metsäpalot.

Hienoa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset