jormamoll

Ranskan Strasbourgissa…

….. ampuja surmasi ainakin kaksi ihmistä ja haavoitti muutamaa pahasti.

Me emme voi tapahtumalle juuri muuta kuin paheksua tekoa ja toivoa, että tällaiset saataisiin loppumaan.

Tuli taas selailtua kansainvälisiä uutiskanavia Tv:sta (lähinnä eurooppalaisia) Ampuja oli huutanut tunnshuutoa A____u A___r . En halua toistaa sitä, sillä on pelättävissä että tiedotusvälineitä käytetään juuri tällä tavalla sanoman (myös pelon, huomion) levittämiseen.

Tekevätkö tiedotusvälineet tämän tietäen vai välittämättä on arvoitus.

Jos miehen teko oli terroristinen, hän voitti. Tiedotusvälineemme tekivät työn.

On tiedossa että mainonta perustuu, rumasti sanoen, toistoon, siis jankutukseen. En haluaisi osallistua edes olemattoman pienellä osuudella tämän tiedon levittämiseen.

Joka tapauksessa tuon huudon sanat toistettiin kymmeniin miljooniin koteihin tänäkin iltana, myös Suomen kanavilla.

Tätäkö me haluamme.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Mietin tätä asiaa eilen illalla. Uutisoinnin perusteella 3 faktaa oli selvillä:

1) Poliisi oli jo ennestään luokitellut miehen radikalisoituneeksi ja potentiaalisesti vaaralliseksi
2) Poliisi teki miehen asuntoon kotietsinnän eilen iltapäivällä
3) Muutama tunti kotietsinnän jälkeen mies meni ja ampui 4 ihmistä kuoliaaksi

Nyt sitten herää seuraavat kysymykset:

a) Ymmärsikö poliisi tai olisiko poliisin pitänyt ymmärtää, että kotietsintä saattaisi provosoida jo ennestään radikalisoituneeksi tiedettyä miestä niin, että hän ryhtyy ammuskelemaan tms.?
b) Asettiko poliisi miehen erityisseurantaan heti kotietsinnästä lähtien, jotta mahdolliset provosoitumisesta johtuvat tempaukset voitaisiin pysäyttää alkuunsa tai mieluiten hiukan ennen?
c) Jos vastaus kohtaan a) on myönteinen ja kohtaan b) kielteinen, olisiko mahdollista tulkita niin, että poliisi tavallaan järjesti tuon ampumisvälikohtauksen käyttäen tuota miestä työkalunaan provosoimalla häntä?
d) Jos vastaus kohtaan c) on myönteinen, niin miksi juuri nyt? Miksei kuukausi sitten tai ensi kuussa? Mitä sellaista on Ranskassa meneillään juuri nyt, joka voisi motivoida tuollaisen kohtauksen järjestämisen?

Ensimmäiseksi vastausehdotukseksi kohtaan d) tulee mieleen keltaliivikansanliike. Voisiko olla, että sen toivotaan menevän kotiinsa "hyvien tapojen nimissä" ja unohtuvan sinne, kun Strasbourgissa on ollut ampumavälikohtaus?

Vielä herää kysymys
e) Mahtaisivatko jotkut päättäjät pitää 4 ampumisen uhria siedettävänä hintana keltaliivikansanliikkeen tukahduttamisesta? Noissa keltaliivimielenosoituksissahan on myös tähän mennessä jo kuollut 4 ihmistä ja keltaliivien vaatimuksiin suostuminen tulee maksamaan rahaa.

Kaikki tämä, noita erikseen mainittuja faktoja lukuunottamatta on tietysti silkkaa spekulaatiota, mutta valitettavasti maailma on mennyt niin kyyniseksi, että tällaistakin tulee mieleen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jostain syystä nykyään aika ajoin suomalaisten enemmistö kiinnittää jopa enemmän huomiota tunnepohjalta jossain kaukana tapahtuneisiin yksittäisiin ammuskeluihin kuin Suomessa. Tuosta Strassbourgin tapauksesta tuli mieleen muutaman vuoden takainen Hyvinkään sarja-ammuskelu, jossa kaksi kuoli ja seitsemän haavoittui. Siitä ei sen enempää, sellaista sattuu ...

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Rajanveto terrorismin ja ei-terrorismin välillä on median ykkösperuste, kun veritekoja uutistoiminnassa käsitellään. Aivan kuin yleisöllä olisi lupa huokaista helpotuksesta, kun "teko ei ollut terroristinen" - höh!

https://fi.wikipedia.org/wiki/Imatran_ammuskelu

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kyllä se Hyvinkään tapaus sai runsaasti huomiota ja saa vieläkin ammuskelussa vaikeasti haavoittuneen knstaapelin tilan seurannan kautta.

Terroristisen ja ei-terroristisen väkivallan ero on se, että edellinen on yleensä enemmän tai vähemmän järjestäytynyttä ja se pyrkii toistumaan ja uusiutumaan. Yksittäisen väkivaltatapauksen uusiutumisriski poistuu, kun tekijä poistetaan liikenteestä. Terrorismin tapauksessa tämä ei riitä, vaan tarvitaan ennalta ehkäisemiseen tähtääviä toimia.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Viime vuosikymmenellä: v. 2007 Pekka-Eric Auvinen surmasi 8 ja kuoli itse, v. 2008 Matti Saari surmasi 10 ja kuoli itse, v. 2009 Ibrahim Shkupolli surmasi 5 ja kuoli itse.

Teot eivät olleet yleisen käsityksen mukaan terroristisia, vaikka niistä terrorille tyypillisesti muodostui sarja, ja vaikka tekijät tapaus tapaukselta menehtyivät. Valtava määrä nuoria vainajia parissa vuodessa; pääministeri Matti Vanhanen lausahti tuolloin, ettei moiselle ilmiölle ole edes sanaa jota siitä voisi käyttää.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #8

Kirjoitin toistumisesta rikoksen ehkäisyn kannalta. Yhdessäkään noista tpauksistya jäljelle ei jäänyt murhaajien kavereita jotka olisivat jatkaneet toimintaa. Terrorismin torjunnan tarkoituksena on estää terroristin kumppaneita jatkamasta aloitettua terroritekojen sarjaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tappaahan turvapaikanhakijat ilman terrorirismiaikeitakin kuten se tapaus kun suomalainen mies ryöstettiin ja kuristettiin ja muutamia naisia on tappettu raiskauksen jälkeen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin, kyllähän henkirikoksia tapahtuu Suomessa vajaat sata vuodessa edelleen keskimäärin, mutta luku on trendinomaisesti alentunut käsi kädessä ulkomaalaisperäisten asukkaiden lukumäärän kasvun myötä.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Tällaisiin kommentteihin tavataan huomauttaa, että korrelaatio ei merkitse kausaliteettia. Kantasuomalaisten tekemät henkirikokset ovat vähentyneet jyrkemmin kuin ulkomaalaistaustaisten. Ulkomaalaistaustaisten osalta kuva on epäyhtenäinen, joillakin ryhmillä henkirikosten teko on vähentynyt, toisilla trendi on nouseva.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>Joka tapauksessa tuon huudon sanat toistettiin kymmeniin miljooniin koteihin tänäkin iltana, myös Suomen kanavilla.

Tätäkö me haluamme.

ooo

Viimeinen virke on naivi, lapsellinen, kiusaava. Ehkä juuri siksi sitä olisikin pohdittava, mm miten tv ja uutiskanavat toimivat. Ne tulisi pistää lujille ikuisen kiireeseen vetoamisen suhteen

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset